Η εγκατάλειψη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (Δ.Ε.Θ.) από τη σημερινή κυβέρνηση

Η εγκατάλειψη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (Δ.Ε.Θ.) από τη σημερινή κυβέρνηση

Αρ. Πρωτ. Επερωτήσεων: 47

Αρ. Πρωτ. Επ. Επερωτήσεων: 29

Ημερομηνία Κατάθεσης: 16.05.2011

 

Προς Υπουργό:

- Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

            Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης καταξιώθηκε επί δεκαετίες στη συνείδησή όλων των Ελλήνων, ως πυλώνας ανάπτυξης και εξωστρέφειας τόσο για τη Θεσσαλονίκη όσο και για την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας.

            Η απόφαση μετεγκατάστασής της, αποτελεί σημαντικότατο βήμα που αφορά ένα από τα κορυφαία αναπτυξιακά εγχειρήματα που δρομολόγησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.

           Με Κ.Υ.Α. των τότε Υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Μακεδονίας-Θράκης, συστάθηκε Επιτροπή για να εξετάσει το ζήτημα της μετεγκατάστασης της Δ.Ε.Θ., με αρμοδιότητα την υποβολή γνωμοδότησης για τις βέλτιστες επιλογές χωροθέτησης του νέου Διεθνούς Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου της.

            Στην εν λόγω Επιτροπή, συμμετείχαν όλοι οι παραγωγικοί φορείς της περιοχής, οι πρόεδροι των δύο εκθεσιακών φορέων, το ΤΕΕ, ο Οργανισμός Ρυθμιστικού, καθώς και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και αυτό γιατί ένα τόσο σημαντικό και κομβικής σημασίας αναπτυξιακό εγχείρημα για τη Θεσσαλονίκη, απαιτούσε μια ευρεία συναίνεση.

         Μέσα από μια εξαντλητική διαδικασία διαβούλευσης που διήρκεσε τρεις μήνες, η Επιτροπή ολοκλήρωσε τις εργασίες της στις 31 Ιουλίου 2009, προκρίνοντας με  ομόφωνη γνωμοδότησή της, ως βέλτιστες θέσεις υποδοχής του νέου Διεθνούς Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου της Θεσσαλονίκης, την περιοχή του ΤΕΙ Σίνδου και την περιοχή στα όρια των Δήμων Λαγκαδά και Μυγδονίας.

            Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, λαμβάνοντας υπόψη την ανωτέρω γνωμοδότηση, κατέληξε στην απόφαση της μετεγκατάστασης της Δ.Ε.Θ. στο αγρόκτημα του ΤΕΙ Σίνδου, συνεκτιμώντας ότι η εν λόγω περιοχή πληρούσε τις περισσότερες προδιαγραφές, δεδομένης επίσης και της δυνατότητας αξιοποίησης κυρίως δημόσιας γης, χωρίς δηλαδή την ανάγκη εμπλοκής ιδιωτικώνεκτάσεων.

Για την επιλογή της Σίνδου άλλωστε υπήρχε και η συναίνεση των κομμάτων. Συγκεκριμένα το κόμμα του ΠΑΣΟΚ είχε τοποθετηθεί θετικά και μάλιστα ασκούσε αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, για το ότι δεν προχώρησε πολύ πιο γρήγορα στην επιλογή της Σίνδου. Σύμφωνα με σχετική επιστολή, το ΠΑΣΟΚ συναινούσε ξεκάθαρα μέσα στα πλαίσια του διαλόγου της Επιτροπής, αναφέροντας τα εξής: «Εμείς, από την πλευρά μας, θα αγωνιστούμε με κάθε νόμιμο τρόπο, ώστε επιτέλους η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στην περιοχής της Σίνδου να γίνει πραγματικότητα».

            Λίγο πριν τις εκλογές του 2009 όμως, το ΠΑΣΟΚ άρχισε να αναδιπλώνεται με τον κ. Παπανδρέου στην συνέντευξη τύπου της 74ης Δ.Ε.Θ. να μιλά για μετεγκατάσταση υπό προϋποθέσεις, που θα προκύψουν από μελέτες των καλύτερων διεθνών οίκων.

            Στη συνέχεια, μόλις το ΠΑΣΟΚ έγινε κυβέρνηση, ακολούθησε μια σειρά αντιφατικών τοποθετήσεων μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών, με αποτέλεσμα το ζήτημα της μετεγκατάστασης της Δ.Ε.Θ. στη Σίνδο να επανέρχεται στο σημείο μηδέν, πυροδοτώντας κύκλο αντιδράσεων και εντάσεις από φορείς άλλων περιοχών της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι επιθυμούν τη μετεγκατάσταση της Δ.Ε.Θ. στην περιοχή τους.

            Υπό την πίεση, όμως, της έλευσης του κ. Παπανδρέου, ως πρωθυπουργού πλέον, στην 75η Δ.Ε.Θ., αλλά και υπό την πίεση των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών, έπρεπε να φανεί ότι "κάτι κινείται" στο ζήτημα της μετεγκατάστασης. Οι πιέσεις αυτές αναγκάζουν τον Ιούλιο του 2010, την τότε αρμόδια υπουργό κ. Κατσέλη, να δώσει συνέντευξη τύπου στη Θεσσαλονίκη και να αναφερθεί στο ζήτημα δηλώνοντας επί λέξη τα παρακάτω:

"Αρχικά, απαιτείται η αναβάθμιση της συνεδριακής και εκθεσιακής υποδομής της Δ.Ε.Θ.. Είναι γεγονός ότι στο παρελθόν είχαν γίνει πολλές πολιτικές εξαγγελίες για μετεγκατάσταση του εκθεσιακού κέντρου της Έκθεσης στο αγρόκτημα ΤΕΙ-Θεσσαλονίκης, στη Σίνδο. Για πρώτη φορά, όμως, σφραγίζεται αυτή η πολιτική βούληση με τριμερές μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφηκε μεταξύ της ΔΕΘ ΑΕ, του Δήμου Εχεδώρου και του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης,  προκειμένου να εξεταστούν διεξοδικά και σε βάθος με σχετική μελέτη όλες οι τεχνικές, νομικές και οικονομικές παράμετροι αυτού του εγχειρήματος".

            Με ικανοποίηση τότε οι φορείς της Θεσσαλονίκης, δεχθήκαμε την ξεκάθαρη πλέον βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει και να ενδυναμώσει την προοπτική της μετεγκατάστασης της Δ.Ε.Θ. στη Σίνδο.

Τον Οκτώβρη του 2010 προκηρύχθηκε ο ανοικτός δημόσιος διαγωνισμός για την ανάδειξη συμβούλου που θα διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη πρόταση για τα έργα ανάπτυξης των εκθεσιακών και συνεδριακών υποδομών της Δ.Ε.Θ.. Ένας διαγωνισμός από τον οποίον μέχρι σήμερα, μετά περίπου οκτώ (8) μήνες, δεν έχει ακόμη προκύψει ανάδοχος για την εκτέλεση των τριών μελετών που προβλέπονται για:

 1.      Την κατασκευή του νέου Εκθεσιακού Κέντρου στη Σίνδο.

2.      Την ανάπλαση του υφιστάμενου χώρου των εκθεσιακών εγκαταστάσεων.

3.      Την κατασκευή Συνεδριακού Κέντρου, με αξιολόγηση εναλλακτικών περιοχών.

            Από ότι προκύπτει, η κ. Κατσέλη έκανε το χρέος της, δείχνοντας επικοινωνιακά ότι κάτι κινείται σε επίπεδο προθέσεων, προκηρύχθηκε και ο διαγωνισμός που υποσχέθηκε και έτσι αντιμετωπίσθηκαν οι πιέσεις της 75ης Δ.Ε.Θ. και των αυτοδιοικητικών εκλογών.

            Έκτοτε στο ζήτημα επικράτησε πλήρης αδράνεια, αλλά και σύγχυση, η οποία:

·     Άρχισε να διαφαίνεται, από τις προθέσεις διαχωρισμού του Εκθεσιακού και του Συνεδριακού Κέντρου.

·        Εντάθηκε με τις καθυστερήσεις στο διαγωνισμό για την ανάδειξη συμβούλου εκπόνησης των σχετικών αναπτυξιακών μελετών.

·        Συντηρήθηκε με την κυβέρνηση να μην αντιδρά στην αναβίωση συζητήσεων, που  αμφισβητούσαν το τελεσίδικο της χωροθέτησης της Σίνδου και επανέφεραν στο προσκήνιο πρόταση για μετεγκατάσταση της Δ.Ε.Θ. σε άλλη περιοχή.

·        Γιγαντώθηκε όταν ο υφυπουργός ΠΕΚΑ κ. Σηφουνάκης με δηλώσεις του "ξανάνοιξε" επίσημα πλέον το ζήτημα της χωροθέτησης της Δ.Ε.Θ. 

·        Επιβεβαιώθηκε με την ανοικτή ρήξη των επικεφαλής του Δ.Σ. της Δ.Ε.Θ. Με τον πρόεδρο της να θεωρεί εφικτή μια δεύτερη ώριμη πρόταση μετεγκατάστασης και το εκτελεστικό μέλος της, να ανακοινώνει ότι αποτελεί σπατάλη ο διαγωνισμός ανάδειξης συμβούλου, όσο το τοπίο της χωροθέτησης παραμένει θολό.

·        Και τέλος, εδραιώθηκε με την αποπομπή των εν λόγω προσώπων από την κορυφή της διοικητικής πυραμίδας της Δ.Ε.Θ.

             Οι τελευταίες αυτές εξελίξεις που αφορούν στο διεθνή εκθεσιακό φορέα, αναδεικνύουν το αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται σήμερα η Δ.Ε.Θ., με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Τα ηγετικά στελέχη της Δ.Ε.Θ. Α.Ε. καρατομήθηκαν εν μέσω αλληλοεκτοξευόμενων κατηγοριών, ηθικού και όχι μόνο περιεχομένου. Το μεγαλύτερο εγχείρημα στην πόλη και ένας από τους πιο σημαντικούς αναπτυξιακούς οργανισμούς όπως είναι η Δ.Ε.Θ., φαίνεται σύμφωνα με τα ίδια τα λεγόμενα των μέχρι πρότινος προέδρου και εκτελεστικού μέλους του Δ.Σ., να κινούνται όχι μόνο σε ομίχλη αλλά και σε αδιαφάνεια. Και γι' αυτά φέρονται ως καταγγέλλοντες οι ίδιοι οι μέχρι χθες διοικούντες !!!

            Επιπλέον όμως, για τη Νέα Δημοκρατία υπάρχουν τρία ακόμη σοβαρά και ανοιχτά ζητήματα τα οποία πρέπει χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση να κλείσουν από την Κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό:

1.      Ο καταλογισμός των πολιτικών ευθυνών για τη χαοτική κατάσταση που επικρατεί εδώ και μήνες στον Διεθνή Εκθεσιακό Φορέα βαρύνει και θα βαρύνει ακόμη περισσότερο την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ. Τα όσα ακούσθηκαν από τα διορισμένα από αυτήν στελέχη των διοικήσεων προφανώς είναι ζητήματα που θα απασχολήσουν τη Δικαιοσύνη. Ο λαός της Θεσσαλονίκης απαιτεί πλήρη διαλεύκανση του ζητήματος, διαφάνεια παντού και καθαρές εξηγήσεις

2.      Το θέμα της μετεγκατάστασης στη Σίνδο θα πρέπει να κλείσει τάχιστα χωρίς άλλες λοξοδρομήσεις και καθυστερήσεις. Η κυβέρνηση πρέπει να καταστήσει σαφές ότι υπάρχει μία επιλογή και να τερματίσει τον βηματισμό χελώνας που έχει επιβάλει στις σχετικές διαδικασίες.

3.      Η νέα διοίκηση πρέπει να οριστεί τάχιστα. Θα ήταν εγκληματικό, τα προβλήματα στη Δ.Ε.Θ. και ο αγώνας για την αναβάθμισή της να παραμένει ακέφαλος. Θυμίζουμε απλά ότι το ΠΑΣΟΚ έκανε εννέα μήνες για να διορίσει τη διοίκηση που μόλις λίγες μέρες πριν απέπεμψε.

 

            Αν η σημερινή κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε άμεσες ενέργειες, καθίσταται προφανές τελικά ότι δεν πιστεύει, δεν θέλει και δεν μπορεί να υλοποιήσει το πολυδιάστατο στρατηγικό εγχείρημα της μετεγκατάστασης της Δ.Ε.Θ. στη Σίνδο.

Γιατί η συνέχιση της αδράνειας, της σύγχυσης και των καθυστερήσεων, ελλοχεύει τον κίνδυνο συνολικής αμφισβήτησης, απαξίωσης, ίσως και ματαίωσης της σημαντικής αυτής αναπτυξιακής πρωτοβουλίας για τη Θεσσαλονίκη.

Η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι απαιτείται επιτάχυνση των διαδικασιών και άρση των εμποδίων, που αφορούν αφενός τη μετεγκατάσταση και αφετέρου την αξιοποίηση και ανάπλαση του υφιστάμενού χώρου της Δ.Ε.Θ. στο κέντρο της πόλης. 

Κυρίως όμως, η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι η μετεγκατάσταση της Δ.Ε.Θ. αποτελεί ένα μεγάλο στρατηγικό εγχείρημα σημαντική πολλαπλασιαστικής αξίας στην αναπτυξιακή προσπάθεια και προοπτική της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας.

      Αν θέλει να αποδείξει ότι εμμένει στην υλοποίησή της μετεγκατάστασης της Δ.Ε.Θ. στη Σίνδο όπως έχει δεσμευθεί, και το έχει κατατάξει στις προτεραιότητές της, με δεδομένες και τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί από την αρμόδια διυπουργική επιτροπή αναφορικά με την ανάπλαση του πρώην αεροδρομίου στο "Ελληνικό", θα μπορούσε να εφαρμόσει ένα αντίστοιχο μοντέλο επιτάχυνσης στρατηγικών επενδύσεων "Fast Track" και στην περίπτωση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

      Η ανωτέρω πρόταση έχει συζητηθεί μεταξύ φορέων της πόλης, ενώ η διοίκηση του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης έχει ήδη στείλει σχετική επιστολή για το συγκεκριμένο ζήτημα στον πρωθυπουργό.

   Μέσω της υπαγωγής στις διαδικασίες επιτάχυνσης στρατηγικών επενδύσεων και της δημιουργίας πραγματικών συνθηκών ενθάρρυνσης και διευκόλυνσης υλοποίησης επενδυτικών πρωτοβουλιών, ενδυναμώνεται ο σκοπός και η αναπτυξιακή προοπτική της Δ.Ε.Θ. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η άρση εμποδίων και η επίσπευση διαδικασιών, αφενός της κατασκευής του εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου και αφετέρου της αξιοποίησης και ανάπλασης του υφιστάμενού χώρου της Δ.Ε.Θ. στο κέντρο της πόλης.  

     Άλλωστε οι μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις με γρήγορες διαδικασίες πρέπει να ξεκινήσουν πρωτίστως από τη Βόρεια Ελλάδα, ώστε εκτός των άλλων να ενισχυθεί στην πράξη η έννοια της ισόρροπης ανάπτυξης.

 

Για όλα τα παραπάνω, επερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.      Πότε αναμένεται να ορισθεί η νέα διοίκηση της Δ.Ε.Θ. ; Ευσταθούν οι φήμες ότι η αλλαγή ηγεσίας θα καθυστερήσει, αφού θα συνδυαστεί και με αλλαγές στην εταιρική μορφή των δύο εταιρειών (Δ.Ε.Θ., Helexpo);

 

2.      Σε ποιές ενέργειες προτίθεται να προβεί η κυβέρνηση για να διαλευκανθούν, να δοθούν εξηγήσεις και να καταλογισθούν ευθύνες, αναφορικά με τις καταγγελίες περί διαφθοράς, αδιαφάνειας και αναξιοκρατίας από τους πρώην διοικούντες της Δ.Ε.Θ.;

 

3.      Με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις, έχει αλλάξει κάτι, επίσημα από πλευράς της κυβέρνησης, όσον αφορά την ειλημμένη απόφαση μετεγκατάστασης της Δ.Ε.Θ. στην περιοχή της Σίνδου;

 

4.      Πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί ο διεθνής διαγωνισμός ανάδειξης συμβούλου που θα εκπονήσει τις επιχειρησιακές μελέτες για το νέο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο, καθώς και την αξιοποίηση των υφιστάμενων χώρων της Δ.Ε.Θ. στο κέντρο της πόλης;

 

5.      Πότε ακριβώς προβλέπει τελικά η κυβέρνηση την έναρξη των διαδικασιών μετεγκατάστασης της Δ.Ε.Θ. και τι προτίθεται να κάνει για την επιτάχυνση αυτών;

 

6.      Προτίθεται η κυβέρνηση να αξιολογήσει θετικά, την πρόταση υπαγωγής της Δ.Ε.Θ. σε ειδικές διαδικασίες επιτάχυνσης στρατηγικών επενδύσεων τόσο όσον αφορά τη μετεγκατάσταση της όσο και την αξιοποίηση των υφιστάμενων χώρων της;

 

7.      Υπάρχει περίπτωση αναστολής ή ματαίωσης της μετεγκατάστασης της Δ.Ε.Θ., λόγω πιθανών οικονομικών εμποδίων και αδυναμίας εξεύρεσης χρηματοδότησης, εξαιτίας της δυσχερούς για τη χώρα συγκυρίας;    

                                                                  

Οι Επερωτώντες Βουλευτές:

1.     Καλαφάτης Σταύρος

2.     Καράογλου Θεόδωρος

3.     Γκιουλέκας Κωνσταντίνος

4.     Ιωαννίδης Ιωάννης

5.     Ράπτη Έλενα

6.     Αναστασιάδης Σάββας